Conceptie en zwangerschap de spiegel van je leven


Spiegel

Dat stress een effect heeft op de gezondheid van de baby is al meerdere keren gezegd en bewezen. Maar naast stress hebben de gevoelens van de ouders tegenover de baby een effect op het verdere leven.

Dit effect begint niet bij de zwangerschap maar al bij de conceptie. De periode tussen conceptie en geboorte heeft gevolgen op je emotionele en psychische gezondheid, op je latere relaties, op je overtuigingen, je stressbestendigheid en latere beroepskeuze.


Conceptie


In welke omstandigheden ben je verwerkt geweest? Was de conceptie bewust, gepland? Hoe was de relatie tussen hen? Wouden ze het beide? Was er sprake van liefde tussen hen?

Als de baby niet gewenst is, is de kans groot dat er later gevoelens van er niet te mogen zijn kunnen ontstaan, gevoelens van niet gewenst te zijn door anderen. Wat kan lijden tot moeite met verbinding en zich afstandelijker gedragen binnen en buiten het gezin.

Was er sprake van weinig liefde tijdens, dan kan het kind later moeite hebben met liefde en relaties.

Beeld je nu in hoe een kind in het leven staat waarbij de conceptie vanuit liefde, respect en gelijkwaardigheid is gebeurd.

Het is liefdevoller naar andere toe, zelfzekerder, heeft minder angsten, zijn vaak creatief, doelbewust, weten beter wat ze (en hun omgeving) nodig hebben om zich goed in hun vel te voelen.


Zwangerschap


De baby drijft in het vruchtwater gevuld met de emoties van de moeder. Wat de moeder ervaart en voelt, voelt en ervaart de baby dus ook.


Tijdens deze periode kan er wat er ervaren is geweest tijdens conceptie versterkt worden of te nietig worden gedaan.

Je kunt ervoor kiezen om in deze periode los te laten en te helen van alle niet positieve ervaringen en gevoelens die er zijn geweest.


Hier kan je de vraag stellen of er een abortus is overwogen. Of er een eerdere miskraam is geweest, voelde de moeder zich gesteund, was de partner aanwezig en op welke manier was hij aanwezig? Waren er ingrijpende gebeurtenissen, is er iemand gestorven in deze periode? Hoe verliep het op het werk? Was dit een liefdevolle en magische periode?


Het kan zelfs zo ver gaan dat negatieve emoties die een moeder ervaart subtiele afwijking kunnen veroorzaken in de hersenontwikkeling van de baby.


Maar minder positieve ervaringen en emoties kunnen omgedraaid worden. Je bent niet jouw ervaringen en emoties, je kan je baby en jezelf hierin begeleiden.

Er is altijd ruimte voor heling, wel is het beter om zo vroeg mogelijk in te grijpen, te kiezen voor betere en positievere emoties en ervaringen.


Je kan je laten begeleiden door een coach, doula, therapeut of anderen. Je kan relaxatie, yoga, haptonomie, hypnobirthing, meditatie en meer volgen.

Weet dat jij elke dag kan kiezen voor een ander leven voor je baby en jezelf!